Vaasan kaupunginteatterin vanhin osa on alkuperäistä, jo vuonna 1906 valmistunutta Vaasan Työväentaloa. Kauniin jugend-talon suunnitteli arkkitehti A.W. Stenfors, joka toimi Vaasan reaalilyseossa piirustuksen opettajana. Opetustoimensa ohella Stenfors työskenteli myös lääninarkkitehdin tehtävissä.

Suomenkielinen teatteritoiminta sai alkunsa syksyllä 1906, kun Vaasan Työväen Teatteri perustettiin. Sisällissodan takia vuonna 1917 toiminta kuitenkin keskeytyi ja suojeluskunta otti teatteritalon haltuunsa. Suojeluskuntalaiset löysivät näyttämön alle piilotetut aseet, ja rangaistukseksi talon näyttämö varusteineen tuhottiin. Syksyllä 1919 talo saatiin jälleen teatteriväen hallintaan, mutta vuonna 1930 teatterin toiminta jouduttiin taas keskeyttämään, kun työväentalon kellarista löytyi jälleen asekätkö, ja toimitilat takavarikoitiin. Teatteri kunnallistettiin vuonna 1972, ja samalla se nimettiin Vaasan kaupunginteatteriksi.

Teatteritalon laaja peruskorjaus- ja uudisrakennustyö valmistui vuonna 1992 ja vanhan jugend-talon ulkoasu palautettiin alkuperäiseen muotoonsa. Arkkitehti Annikki Nurmisen suunnittelema uudisrakennusosa edustaa modernia arkkitehtuuria avarine auloineen sekä graniitti- ja teräsmateriaaleineen. Rakennustyön edetessä uudisrakennussiipeen rakennettiin nykyaikaiset näyttämötilat. Suuren näyttämön Romeo-salissa on paikkoja 370, ja vanhan rakennuksen puolella olevan pienen näyttämön Julia-salissa niitä on 118. Teatteriravintola Kulmassa on asiakaspaikkoja 160.

Vastavalmistuneen teatterikorttelin maanalaisessa pysäköintihallissa on 348 parkkipaikkaa kahdessa tasossa. Halli on tarkoitettu sekä teatterikorttelin asukkaiden että yleiseen käyttöön. Teatteriin tulevat voivat pysäköidä autonsa maksulliseen pysäköintihalliin.