Oluen matka maltaista tuoppiin on ollut pitkä ja vaiherikas. Oluella on maksettu sotilaiden palkkoja, sitä on käytetty maksuvälineenä sekä lääkeaineena, ja löytyypä siitä maininta jopa Hammurabin laissakin, jossa olutta ylihintaan myyvät kapakoitsijat määrättiin hukutettaviksi. Tiettävästi vanhin dokumentti oluen juomisesta on löydetty 4 000 vuoden takaa Mesopotamiasta.

Jo muinaissuomalaiset esi-isämme nauttivat olutta ja kansalliseepoksemme Kalevala kuvaakin vuolaasti oluenpanoa. Juoman tärkeää merkitystä korostanee se, että oluenpanosta kerrotaan Kalevalassa monisanaisemmin kuin maailman luomisesta. Olipa oluella omat jumalolentonsakin kuten Pellonpekko, joka antoi ohralle kasvun ja Osmotar, oluen seppä. Paljon myöhemmin, vuonna 1853, kansalliskirjailijamme Sakari Topelius lanseerasi aatteen, jossa mainitaan, että olut on hyvää, ravitsevaa ja kylmänäkin nautittuna lämmittävää ja terveellistä.

Suomen ainoa panimomuseo

Iisalmessa on valmistettu olutta menestyksellä jo yli 140 vuotta. Oluen mielenkiintoiseen historiaan voi tutustua vuonna 1988 avatussa panimomuseossa. Museo esittelee monipuolisesti juoman kehitystyötä ja valmistusta vaihe vaiheelta. Museovierailija voi paneutua sadan vuoden takaiseen olutesineistöön, laboratorio- ja konttoritiloihin sekä mainosverstaaseen, jossa ideoitiin ja toteutettiin käsityönä mainoksia kauppoihin, autoihin ja lehtiin. Ainutlaatuinen panimomuseo sijaitsee Iisalmessa Olvi Oluthallilla, aivan Olvin panimon kupeessa. Museokierroksen jälkeen vierailijat voivat nauttia ainutlaatuisessa Olvihallin ravintolassa maukkaan ja monipuolisen lounaan.

Museoon on ilmainen sisäänpääsy. Museo on avoinna ma–pe klo 8–14.

Panimomuseo / Olvi-Oluthalli
Luuniemenkatu 4, 74100 Iisalmi

Opastetut kierrokset ryhmille.

Puh. 044 7844 077